Activitat 8: Comentari nº7 de Plató

El Demiürg com a causa ordenadora del món: Timeu, 28a i ss.
«Tot el que neix, neix necessàriament per l’acció d’una causa, perquè és impossible que el que és pugui néixer sense causa. Sempre que l’artesà [el Demiürg], amb els ulls dirigits cap a allò que és idèntic, es serveix d’aquest model, sempre que s’esforça en realitzar en la seva obra la forma i les propietats, tot el que produeix d’aquesta manera és necessàriament bell. Pel contrari, si els seus ulls es fixessin en allò que ha nascut, si utilitzés un model sotmès al naixement, la seva obra no seria bella. (…) Si aquest món és bell i el Demiürg és bo, és evident que ha posat la seva mirada en el model etern. (…) Perquè aquest món és la més bella de les coses que han nascut i el Demiürg és la més perfecta de les causes. Així, el món que ha nascut en aquestes condicions ha estat fet d’acord amb allò que és objecte d’intel.lecció i de reflexió, i que és idèntic. Si això és cert, és també absolutament necessari que aquest món sigui la imatge d’algun altre món.»

Idees principals–>Tot el que es crea o neix ha d’esdevenir d’alguna conseqüència prèvia, ja que quelcom no pot aparèixer per art de màgia i sense cap motiu, causa o conseqüència. El Demiürg, l’artesà, no crea pel seu compte, sinó que copia i imita perquè quelcom sigui bell, ja que si no ho fes no ho podria ser (bell).

Comentari

Aquest text pertany al Timeu de Plató, llibre compost a la seva època de vellesa. Plató exposa la seva idea del Demiürg com a causa ordenadora del món sensible mitjançant les idees. A partir del text observem com Plató defensa que tot succeeix per alguna raó, és a dir, tot té una explicació i ve donat per algun motiu . Per donar lloc a quelcom ens hem de fixar en el model perfecte d’aquest les idees, ja que fixant-nos en altres coses que estan sotmeses al canvi quelcom no seria bell i per tant no tindria lloc en aquest món perfecta. Per tant hem de guiar-nos per l’únic model regent el model etern. Podríem dir que el Demiürg és com un plànol o manual d’instruccions compost amb l’ajuda de les idees mitjançant el qual ens guiem per formar el model perfecte.

 

Deja un comentario