Activitat 7 : Comentari nº 5 de Plató

“- La realitat en si mateixa, que té un ésser que exposem en les nostres preguntes i respostes, ¿es presenta sempre de la mateixa manera i en idèntic estat, o cada vegada de forma diferent? La igualtat en si, la bellesa en si, cadascuna de les realitats en si, l’ésser, admet un canvi qualsevol? ¿O constantment cadascuna d’aquestes realitats que tenen en si i respecte a si mateixa una única forma, sempre es presenta d’idèntica forma i en idèntic estat, i mai, en cap moment i de cap manera, no admet cap canvi?
– És necessari, Sòcrates -va respondre Cebes-, que es presenti d’idèntica forma i en idèntic estat.”

Idees principals–>Aquest text filosòfic pertany al de Plató, és caracteritzar per l’ús de la tècnica del diàleg dogmàtic.

Comentari
Plplato-cu2.gifató planteja la teoria bàsica de les idees, i esmenta algunes d’elles comparant-les amb l’ésser. Sòcrates es qüestiona que és l’ésser i si la realitat canvia o si és manté sempre igual. Cebes respon a la seva pregunta afirmant que les idees són immutables i existeixen per elles mateixes, són per què han de ser. La realitat està sempre present, és el fet invariable, ja que les idees són excrementals i per tant, formen part del món intel·ligible. Plató afirma que les coses participen en les idees, i que les realitats són subjectives i no es pot dubtar dels seus principis.

Els conceptes que apareixen com ara la bellesa o la realitat existeixen per si mateixos, no són conceptes o paradigmes del nostre ment que ens serveixen per assignar objectes. La idea de bellesa existeix per si sola, és i serà sempre així, no varia, encara que el concepte de bellesa pot patir canvis, ja que està a la nostra ment i és subjectiu de cadascú, seguint l’ideal de bellesa, per tant l’essència de bellesa no varia.

 

Deja un comentario